‘Je hebt geweldig werk geleverd dit jaar!’
Geef deze feestmaand een compliment als cadeau. Om je een handje te helpen, hebben we de 5 beste tips voor je verzameld. Hiermee geef je een compliment met een echte ‘wow-factor’. En we vertellen hoe je dit op een originele manier kunt doen zo aan het einde van dit jaar.
Wil je dat het veel impact heeft, geef dan het compliment waar anderen bij zijn.
Waarom zijn complimenten zo belangrijk
Als jij als leidinggevende tegen je teamleden je zegt ‘Je hebt geweldig werk geleverd dit jaar’, heeft dat enorm veel impact.
Je gewaardeerd voelen is een van de basisbehoeftes van ieder mens. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat complimenten, tijd en aandacht van leidinggevenden uiteindelijk meer motiveren dan financiële beloningen. Een compliment activeert het beloningscentrum in ons brein, waardoor dopamine vrijkomt, wat ons een heel goed gevoel geeft.
Ons idee
Loop ieder teamlid in gedachte na en schrijf een aantal punten op, die jou aangenaam verrast hebben.
TIP: start meteen een goede gewoonte. Verzamel van ieder teamlid gedurende het komende jaar talenten, kwaliteiten, succesverhalen, positieve dingen. Je verzamelt gaandeweg materiaal om ook in het voorjaar of voor de zomervakantie je teamleden te verrassen. Een mooie bijvangst: je gaat direct meer van je collega’s genieten.
Vijf tips voor complimenten met de wow-factor
1. Het wow-compliment bevat 3 componenten
1: Het is realistisch en geloofwaardig; de ander heeft het daadwerkelijk gedaan en herkent zichzelf erin.
2: Het is constructief; de ander heeft er wat aan en wordt er blij van.
3: Het is concreet en maakt duidelijk wat jij vindt dat de ander goed doet en waarom jij dat zo vindt. Hoe concreter en gedetailleerder, hoe beter.
Een voorbeeld uit de praktijk: Rosa werkt drie dagen voor groep 3. Zij heeft de eerste helft van het schooljaar al twee keer een duo-partner ingewerkt en na Kerst is het opnieuw raak. Je hebt bewondering voor de manier waarop zij dat doet.
“Rosa, ik vind het mooi om te zien hoe jij iedere collega met open armen ontvangt en iemand wegwijs maakt in de manier waarop wij werken met groep 3. Dat doe je met respect voor de deskundigheid van de collega. Je staat klaar en open voor vragen. Daar maak je tijd voor. Juist de manier waarop je de collega welkom heet, zorgt ervoor dat de sfeer in groep 3 goed blijft. Het maakt dat kinderen de wisselingen aankunnen en ze de nieuwe collega ook welkom heten. Ik ben daar heel blij mee.”
2. Het wow-compliment maakt een verbinding met de missie of de visie van de school
Bijvoorbeeld: “Jouw aanpak en inzet om met de ouders van Lindsey te praten en ze te ondersteunen, zodat ze nu thuis met Lindsey voorlezen, is enorm waardevol geweest. Ik heb gezien hoeveel impact dat op Lindsey en op de samenwerking heeft gehad. Juist daardoor hebben we als school laten zien dat we ook in lastige situaties succesvol kunnen samenwerken met ouders. Dat sluit helemaal aan bij ons beleid rondom ouderbetrokkenheid.”
3. Het wow-compliment gaat over inzet, over houding
Uit promotieonderzoek van Eddie Brummelman blijkt dat kinderen die worden gecomplimenteerd om hun vaardigheden (‘Wat kun jij dat goed’) zich anders ontwikkelen dan kinderen die worden gecomplimenteerd om hun houding (‘Wat heb jij ontzettend je best gedaan’). De eerste groep ging steeds vaker taken doen waarvan ze zeker wisten dat ze zouden slagen. Uitdagingen gingen ze uit de weg, omdat ze daarmee complimenten zouden mislopen. De groep kinderen die gewaardeerd werd om hun houding of inspanning, bleef juist nieuwe uitdagingen aangaan. Ik schat in dat dit ook voor volwassene opgaat. Wat denk jij?
4. Het wow-compliment is een ik-boodschap
Hiermee maak je je waardering persoonlijk, in plaats van het abstracte ‘wij’ of ‘men’.
Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je alle deadlines hebt gehaald, hierdoor lopen we in lijn met ons schooljaarplan. Kijk, daar word ik nu blij van.’
Heb je ineens een ‘writer’s block’? Met deze zinnen vloeit het gemakkelijker uit je pen.
- Ik vind het zo fijn om met je samen te werken, omdat…
- Ik vind je een geweldige leraar voor kinderen, omdat…
- Ik zie dat je dit jaar verschil hebt gemaakt met…
- Ik merk dat jouw bijdrage aan (een project), ertoe heeft geleid dat...
5. Het wow-compliment geef je op een verrassende manier
Bijvoorbeeld: schrijf je wow-compliment op een mooie kaart en zoek een kaart, die past bij de persoon in kwestie. Deel ze uit in de teamkamer, bijvoorbeeld bij de kerstborrel, en laat ieder het compliment voorlezen. Ik houd van applaus na iedere kaart, maar dat is een kwestie van smaak.
Tot slot
Een compliment is een geweldige manier om het jaar af te sluiten en even stil te staan bij de successen van dit jaar en wat iedereen daaraan heeft bijgedragen.
We wensen je een mooie feestmaand toe, prachtige feestdagen en een geweldig nieuwjaar, volop verrassende gebeurtenissen, waarmee je jezelf en anderen kunt complimenteren. We sluiten af met een compliment voor jou van ons:
We vinden het geweldig dat je ons blog leest. Het laat zien dat je tijd wilt steken in professionele communicatie en sociale vaardigheden. Hiermee verrijk je de sfeer in jullie school en creëer je een omgeving waarin kinderen floreren. En florerende kinderen is waar we het allemaal voor doen!
Met feestelijke groet,
het team van de Klaver Academie
Reactie toevoegen
Ik had voor elk teamlid een paar zinnen opgeschreven die heel persoonlijk waren en ook op een kaartje geschreven.
Ik las het in de groep voor en overhandigde daarna het kerstpakket, waarop ik het kaartje in een envelop had geplakt.
Pas thuis lazen ze nog een keer welk compliment ik hen ten overstaan van het hele team had gegeven (waarop steeds spontaan een applaus kwam).
Het was zó gaaf!!!!! Iedereen glom met rode konen na mijn woorden.
En ’s avonds kwamen de persoonlijke appjes nog.
Ben dus héél blij met jouw woorden in je blog: dankjewel!