Hét recept voor 10% minder werkdruk voor leraren

Klaverblad
Marja Klaver
04 maart 2020
vrouw werkdruk

Hoge werkdruk is een van de grootste stressfactoren voor de leraar. Het CBS heeft samen met TNO in 2017 onderzoek uitgevoerd onder de 193.000 leraren die Nederland toen rijk was. Wat blijkt? Leraren geven vaker dan gemiddeld aan dat ze heel veel en extra hard moeten werken. Op die aspecten scoren zij het hoogst van alle beroepsgroepen in Nederland.

In mijn dagelijkse praktijk zie ik dat er één ding is dat echt zoden aan de dijk zet om werkdruk te verminderen. Dat is een actieve coping-strategie. Het blijkt de meest effectieve manier om met werkdruk om te gaan.

In dit blog geef ik je een beproefd recept om je werkdruk met 10% te verminderen. Ik licht de stappen toe met een praktijkvoorbeeld. Het vraagt initieel wel iets van je. Namelijk dat je er echt even voor gaat zitten én dat je je vervolgens committeert aan de uitkomst. Maar: met als resultaat dat je werkelijk tijdwinst boekt en écht verschil merkt.
 

Het recept voor 10% minder werkdruk

1. Schat in op een schaal van 1 tot 10 hoe groot je werkdruk is
 

Werkdruk is de (dis)balans tussen wat je aankunt en wat er van je gevraagd wordt c.q. wat je van jezelf vraagt.

Hoe groot is de werkdruk nu en hoe groot wil je het graag?

Laura ervaart een grote werkdruk. Zij geeft haar werkdruk een 8. Een 5 kan ze goed aan, schat ze in.

2. Verwoord waar je energie van krijgt en wat je juist energie kost 
 

Maak een lijstje van energiegevers en energievreters. Wat geeft je energie en waarom? Wat kost je veel energie en waarom? 

Vraag je af welke energievreter je met 10% wil verminderen en welke energiegever je met 10% wilt vermeerderen. Ga er vanuit dat je dit kunt. Zeker als je out of the box denkt en je creativiteit aanspreekt en je de even de tijd voor neemt is er vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt.  

Meten is weten

Wil je precies ontdekken wat de oorzaak van jouw werkdruk is? De 4 testen in onze e-publicatie Van werklast naar werklust geven je direct inzicht in wat jou meer en juist minder werkdruk geeft.

Dit is de top drie van Laura’s lijstje van energievreters

  1. Het dagelijks nakijken. Ik neem het vaak mee naar huis, kom er niet aan toe, maar heb wel de hele avond het idee dat ik nog moet werken.
  2. De slechte relatie met een ouderpaar is erg lastig. Ik zie er tegen op hen tegen te komen op school.
  3. Ik heb geen tijd om regelmatig met ieder kind even te praten. Ik doe ze naar mijn gevoel tekort. Daar baal ik van.

Dit is de top drie Laura’s lijstje van energiegevers 

  1. Als een les goed verloopt en het kwartje is bij veel kinderen gevallen.
  2. Als ik de dag afsluit en de taken zijn klaar of ingedeeld in de agenda.
  3. Een mooi gesprek met een kind, een collega of met ouders.
3.   Waar ligt je grens en waar je verlangen? Wat wil je meer in je werk en wat wil je minder?
 

Leg elke werkdrukfactor figuurlijk voor je op tafel. Beantwoord in steekwoorden:   

  • wat slokt precies energie op? Wanneer is het voor mij teveel gevraagd? Waar ligt mijn grens?
  • wat maakt dat ik dit echt wil of juist moet doen?  
  • waar word ik wel blij van?

Doe datzelfde met de energiegevers:

  • wat is voor mij hierin belangrijk? Wat wil ik graag?
  • wat geeft me precies energie? Wat doe je daarvoor?
  • wat maakt dat ik dit echt wil of juist moet doen in de functie van leraar?


Laura wordt gelukkig van het contact met haar leerlingen. Ze ziet ook aan de kinderen dat ze genieten van haar aandacht. En ze vindt het fantastisch als kinderen ontwikkelsprongen maken. Daarom kijkt ze elke dag na. Ze heeft geen idee of dat anders kan, minder nakijken en meer met de kinderen praten? Twee vliegen in een klap.   

4.   Onderzoek nieuwe mogelijkheden vanuit een win-win perspectief
 

Je vermindert je werkdruk door op zoek te gaan naar nieuwe en verschillende win-win oplossingen. Deze herken je aan een blij gevoel voor jezelf, terwijl je ook aan de belangen van, in dit geval de kinderen, tegemoet komt. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden door nieuwe wegen in te slaan, creatief na te denken en je door anderen te laten inspireren. Thuis, in je netwerk, op internet en door je teamleden. Juist door verschillende mogelijkheden de revue te laten passeren, ontdek je wat je meer en minder aanspreekt. 

Laura hoort van een collega die maandelijks met ieder kind een kindgesprek voert, waarin kinderen vertellen wat ze de afgelopen maand geleerd hebben. Zij weet van Montessori-scholen dat kinderen en leraren elkaar bewust een hand geven. Een bevriende leraar van de Pabo geeft wekelijks elk kind een compliment. Haar naaste collega besteedt elke lesdag aandacht aan de kinderen, maar doet dat niet systematisch.

5. Wat reduceert 10% energievreters en voegt 10% energiegevers toe
 

Actief zaken uitproberen en het effect ervaren, is een effectieve strategie. Dus neem je eigen gevoel serieus, maak een keuze, zet je keuze om in daden en zie wat het effect is. Maak dit meetbaar. Hoeveel procent levert deze actie op? Is het meer dan 10%? Doorgaan. Levert het geen reductie of inspiratie op, ga dan opnieuw naar de tekentafel.  

Laura wil maandelijks met ieder kind zitten om de voorgang te bespreken en ze gaat 10% minder nakijken. Ze legt dit de kinderen voor, die meteen enthousiast zijn. Zij willen graag aan de juf vertellen wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben. Laura maakt samen met de kinderen een mooi papier om de gesprekken voor te bereiden. Pinterest was haar inspiratiebron. Laura plant meteen in, tijdens het zelfstandig werken. De kinderen kunnen niet wachten en Laura geniet! En is ook wel erg benieuwd of dit wel zo kan. Ze gaat het ontdekken.

Dit recept kun je vanzelfsprekend herhalen voor elke tijdsdrukfactor. Heb je behoefte aan inspiratie, bekijk onze 85 Top tips om de werkdruk te verminderen. Kies die tips uit die voor jou werken, er zitten vast een paar eyeopeners tussen! En kun je er een collega plezier mee doen, graag.
 

Werkdruk verminderen met ondersteuning

Wil je als team graag uitgedaagd worden om de werkdruk te verminderen? Ga dan de uitdaging aan om samen de workshop Van werklast naar werklust te volgen. Wil je graag tools aangereikt krijgen om minder stress te ervaren? Dan is mindfulness mogelijk iets voor jou! We bieden een cursus van 3 dagdelen ‘De kunst van ontspannen werken’.

 

Tot slot

Ik wens je een mooie energiebalans. Ik stel het heel erg op prijs als je me laat weten, welk recept voor jou werkt!  

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond op de website