Een compliment is kostbaar en kost bijna niets!

School met Glans
Marja Klaver
16 december 2020
compliment

Je gewaardeerd voelen is een essentiële, misschien zelfs wel de belangrijkste, behoefte van ons allemaal. 

Hierbij is het werkelijk menen van het compliment, dé kritische succesfactor. Hoe je dat heel praktisch online kunt doen, lees je in dit decemberblog. Ik beschrijf bovendien een teamoefening ‘de complimenten-carrousel’ die in de praktijk heel erg goed is ontvangen.

Waarom zijn complimenten zo belangrijk

Uit onderzoek van McKinsey blijkt zelfs dat complimenten - tijd en aandacht - van leidinggevenden uiteindelijk meer motiveren dan financiële beloningen. Een compliment activeert het beloningscentrum in ons brein, waardoor dopamine vrijkomt en dat geeft ons een heel goed gevoel. Als je je collega vertelt ‘Ik verheug me op onze samenwerking dit jaar, omdat we elkaar zo goed aanvullen’, ervaar je beiden de warmte die gepaard gaat met een welgemeend compliment.
 

Recept voor de complimenten-carrousel

Dit is een inspirerende oefening die je met je team kunt doen. De ervaringen met dit recept zijn heel goed. Het brengt het beste in je team naar boven, je oefent in het geven van feedback en je stort meteen op de emotionele bankrekening van de relatie. Het is verrassend het jaar te beginnen door stil te staan bij de successen van het afgelopen jaar en te verwoorden wat ieders bijdrage daaraan is geweest. Ieder teamlid geeft 1 ander teamlid een compliment. En ieder teamlid ontvangt 1 compliment van een ander teamlid.

Vooraf

 • Bepaal of je deze carrousel online of face-to-face gaat doen.
 • De maximumgrootte voor de carrousel ligt op 10. Bepaal of en zo ja hoe je het team verdeelt.
 • Kijk of en zo ja hoe je graag wilt dat je teamleden zich voorbereiden. Je kunt ze bijvoorbeeld een korte instructie vooraf sturen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.     

Bedoeling

 • Het waarderen van ieders inzet
 • Het verwoorden van kwaliteiten van collega’s
 • Het versterken van de teamsamenwerking

Tijdsduur

 • 20 Minuten inclusief voorbereiding van het verwoorden van het compliment

Benodigdheden

 • Een indeling, waardoor ieder weet aan wie je een compliment geeft en van wie je een compliment ontvangt

Opzet

Schrijf de opzet op als richtlijn zodat iedereen het kan lezen en er tijdens de voorbereiding op terug kan vallen.

Het verwoorden

 • Je benoemt één van de voor jou mooiste professionele kwaliteit van de collega, die je een compliment gaat geven (zie ook de voorbeelden)
 • Je verwoordt daarna welk gedrag je daarbij opmerkt, hoe jij dat gedrag ervaart en welk effect het gedrag weer op jouw gedrag heeft
 • Je geeft het compliment in de vorm van een ik-boodschap

Het ontvangen

 • Je luistert goed naar de gever
 • Als je begrijpt wat de ander bedoelt, bedank je de gever
 • Als je iets niet begrijpt, stel je een vraag tot je de gever begrijpt
 • Je bedankt de gever


Verschillende complimenten met een WOW-factor

Om inspiratie op te doen, hebben we hier een aantal complimenten op een rijtje gezet.

Het teamlid dat 16 maart op school kwam met de eerste online les

Ik waardeer het enorm dat je ons een eerste aanzet tot online lesgeven hebt gegeven. Je kwam de maandag na de lockdown op school met een uitgewerkt idee voor je eerste online les. Die had je zondag al in elkaar gezet. Daarmee bracht je zo’n goede energie in onze eerste bespreking. Je enthousiasme werkte aanstekelijk op mij en op anderen. We zagen aan jou dat online lesgeven mogelijk was. We zijn daarna zelf ook proactief aan de slag gegaan.

Het teamlid dat de digitale vaardigheden heeft omarmd

Wat heb je mij verrast, je hebt je digi-vrees gedurende dit jaar omgezet in digitale vaardigheden. Je hebt de creativiteit, die je normaal in je lesgeven gebruikt, ook in je online lessen gebruikt. Ik heb ervan genoten. En uit wat ik van ouders en kinderen opving, zij ook.

Het teamlid dat het kwetsbare kind is op gaan zoeken

Het heeft me zo goed gedaan hoe jij door je volharding contact hebt weten te krijgen met de leerling, waar je je zoveel zorgen over maakte. Gemaild, gebeld, gevraagd, geappt. En toen dat geen resultaat opleverde ben je langs huis gegaan, heb je aangebeld, een afspraak gemaakt met leerling en ouders, om samen een begin te maken met het huisonderwijs. Juist daardoor zijn ze actief bezig gegaan met het thuisonderwijs én dat heeft geholpen. Je leerling heeft zich, ondanks corona, verder ontwikkeld. Mijn complimenten.  

Het teamlid dat alles steeds van de zonnige kant bekijkt

Je kijkt naar hoe vol het glas is, ook al is het voor ¾ leeg. Jij ziet het kwart dat gevuld is. Wat heb ik daar veel aan gehad. Als het mij teveel dreigde te worden, dan heb ik je opgezocht voor een praatje. Daar fleurde mijn stemming van op. Je hebt me door moeilijke momenten heen geholpen, vooral in de tijd dat we samen op school waren.

Het teamlid voor wie out-of-the-box-denken zo vanzelfsprekend is

Ik ben wel eens jaloers geweest in dit schooljaar op jouw lenige brein, waaruit het ene na het andere idee ontspruit. En hoe goed is dat van pas gekomen, nu we gedurende het jaar telkens weer alles anders moesten doen. Voor jou was geen uitdaging te zwaar, het leek wel alsof je ervan genoten hebt om steeds lastige situaties op te lossen. Het was fijn om met je mee te denken en ze tot uitvoer te brengen. De meesten hebben goed uitgewerkt. Wat mij betreft, wil je dat blijven doen ook als corona voorbij is?

Het teamlid dat goed de draagkracht van zichzelf en het team heeft bewaakt

Wat fijn dat je zo zorgvuldig de draagkracht van zowel jezelf als van het team als geheel hebt bewaakt. Je hebt mij en ons behoed voor teveel overwerken, steeds aangegeven dat goed genoeg de maat is, dat heb je vaak gezegd, je hebt er grapjes over gemaakt, leuke filmpjes in de teamapp gezet, mij aangesproken als ik teveel wilde. En steeds met als grondtoon, dat we zuinig op onszelf moeten zijn. Daar wil ik je graag voor bedanken.

De ICT-er die iedereen Teams heeft leren gebruiken, gericht op online lesgeven

Wat ben ik blij met de manier waarop jij de ICT-taken vervult. Je hebt de functionaliteiten van Teams meteen in maart uitgezocht. Je hebt ons in Teams wegwijs gemaakt en iedereen die vragen had of digi-vrees, heb je geholpen. Je hebt de nieuwste mogelijkheden van Teams steeds aan ons doorgespeeld. En we hebben met jouw hulp een fijne manier gevonden om online coöperatief te vergaderen, bedankt!
 

Tot slot

Ons compliment voor jou

We waarderen het enorm dat je ons blog leest. Het betekent dat je de tijd neemt om stil te staan bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van jezelf en je schoolteam. Hoe sterker die ontwikkeling, hoe beter je kinderen helpt zichzelf te ontwikkelen. En daar draait het in het onderwijs om. Bedankt!


We wensen je fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en stralend 2021 toe, waarin je je enorm gewaardeerd voelt.

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond op de website
wo 16/12/2020 - 16:57
Yvonne Rusch
Met veel plezier lees ik steeds jouw mail met tips. Je zet mij daarmee aan het denken en inspireert me om met nieuwe ideeën naar het team te gaan. Dank je wel Marja!
Voor alle medewerkers van de Klaver Academie: Prettige Feestdagen!
do 17/12/2020 - 09:54
Marja Klaver
Hi Yvonne,
wat ontzettend leuk en goed om te lezen. Extra bijzonder omdat ik het blog precies met die intentie schrijf. En fijn van je te horen. We spreken elkaar in het nieuwe jaar. En voor jou, je dierbaren en je team, fijne feestdagen, een goede vakantie en een mooi nieuwjaar!